Presse

Concours de chant « Les Voix de Saint-Josse »

Persbericht
Cultuur/Integratie

"Les Voix de Saint-Josse" : wanneer elektronische muziek en folklore naar mekaar zitten lonken

Met de start van een persoonlijk project van Piotr Osuszkiewics is alles begonnen. Zijn idee was stemmen uit alle hoeken van de aarde samen te brengen, ze te bewerken en ze te integreren in het universum van zijn elektronische muziek. Op een nacht hoort Piotr een Pakistaan zingen en hij bedenkt dat alles aanwezig is: Met 160 nationaliteiten op 1 km² kan hij de wereld rond in één enkele dag. In samenwerking met Ahmed Medhoune, Schepen van Cultuur, neemt het project Voix de Saint-Josse vorm en daarmee komt men tot iets dat veel verder gaat: elektronische muziek, hedendaagse technologie en folklore zonder meer vermengd en ten dienste van de integratie, zonder dat men er lijkt aan te raken...

Praktisch gezien zijn de inwoners uitgenodigd om op 24 februari te komen zingen in het Jazz Station. Het is een werk dat al langer bezig is, want het volstaat niet dit soort uitnodiging de wereld in te sturen, dat de mensen spontaan zullen komen. Maandenlang leggen talrijke veldwerkers van de jeugddiensten hun oor te luisteren en nodigen goede stemmen, die zichzelf daar dikwijls niet van bewust zijn, uit om te komen zingen op 24 februari. Een professionele jury en de projectleiders zullen daar zijn om ze te onthalen en naar hen te luisteren. De stemmen zullen, in samenwerking met studio ACSR (Atelier de Création Sonore Radiophonique), opgenomen worden voor een cd. Via internet kunnen gedeelten gedownload worden op MP3... terwijl deze eerste pilooteditie ook opgefrist wordt met beelden: kunstfoto's en een videoreportage gemaakt door de jeugd van de Gemeente vervolledigen het geheel.

Als de Gemeente beslist heeft dit evenement te steunen, is dit te wijten aan het sterke potentieel van de interculturele benadering samen met de betrokkenheid van de inwoners.

De officiële prijsuitreiking is vastgelegd op 19 juni 's middags in het Jazz Station (te bevestigen).

Noteer dat de Burgemeester van Sint-Joost, Jean Demannez, ontvangende partij is, niet alleen omdat hij het project steunt maar eveneens in zijn hoedanigheid van muzikant. Hij zal met zijn drumstel de Voix de Saint-Josse begeleiden.

De mooiste stem wordt beloond met een cheque van Dexia ter waarde van 300 €.

Datum: zondag 24 februari 2008 van 12 tot 18 u
Plaats: Jazz Station


Perscontacten

 • Piotr Osuszkiewicz
  Tél.: 0499/42 51 21

Voor de Gemeente Sint-Joost:

 • Ahmed Medhoune, Schepen van Cultuur
  Tel: 02 220 26 06 en 0476 40 06 59

 • Jamila Sanhayi, persattachee
  Tel: 02 220 25 54 en 0494 577 888 - e-mail: jsanhayi@stjosse.irisnet.be

 • Chantal Collet, verantwoordelijke communicatie
  Tel: 02 220 25 83 en 0499 96 69 83 - e-mail: ccollet@stjosse.irisnet.be